Mc Donalds Havuzu mu?

Mc Donalds havuzu yerinde bugün bulunan heykel

Birisi size Mc Donalds Havuzu diye bir yerden bahsediyorsa bilin ki 2000 senesi öncesinin Moda’lısıdır.

Sonrasında Moda Havuz ve gezi olaylarının ardından da Mehmet Ayvalıtaş Meydanı ismiyle anıldı bu meydan. Bakalım neymiş bu Mc Donalds Havuzu hikayesi.

1990 senesinde Üniversite’de okurken bir yandan da Moda’da parttime bir havuz firmasında çalışıyordum. Bu meydanın olduğu alana komşu olarak Mc Donalds vardı, yanındaki pasaj içinde de PTT ofisi bulunuyordu.

1997 yılında da hem ofisimi hem de evimi Moda’ya taşıdığımda yanlış hatırlamıyorsam hala McDonalds duruyordu. Mc Donalds, müşterilerinin kenarındaki banklarda oturabilmesi için, dekoratif bir havuz da inşa etmişti bu alana. Üzerinde firma logosu da bulunduğu için Mc Donalds Havuzu diye anıldı uzun süre.

Derken McDonalds kapandı gitti, logo kalktı, bu alana Moda Havuz denmeye başlandı. Uzun süre beton kalan alan, sonrasında park haline dönüştürüldü. Bundan sonra da meydana “Eski Havuz” meydanı denmeye başlandı.

Mc donalds Havuzunun bugünkü konuğu

Bu heykel ile ilgili yaptığım araştırmada henüz bir veriye ulaşamadım, ama öğrenip bu alanda paylaşacağım kısa zamanda.

Gezi olaylarının ardından buraya Mehmet Ayvalıtaş Meydanı ismi verildi, yanılmıyorsam Büyükşehir Belediyesi tabelaları kaldırdı, Caferağa Platformu yeniden koydu vs, bir hayli çekişmenin ardından bugünkü hali ile Mehmet Ayvalıtaş Meydanı olarak anılmaktadır, eski Moda’lılar hala havuz derler ortada havuz da su da kalmamış olmasına rağmen. Şu an meydanda balık formundan esinlenerek yaratılmış bir heykel bulunmakta, heykel ile ilgili detaylara ulaşınca yine burada değineceğiz. Sizlerin de bir bilgisi varsa lütfen iletişim sayfamızdan bize iletiniz.

Berkin Elvan’ı arayan Fırıncı

Bu parkın/meydanın Moda tarafına doğru hemen ucunda, kaldırım üzerinde İskender Giray’ın kendi inisiyatifi ile yapıp yerleştirdiği, hiç bir belediye’nin de sonradan müdahale etmediği, ancak yapılan bir kaç saldırıdan sonra her defasında tamir edilip yerine konulan, Moda ile özdeşleşmiş olan Berkin Elvan’ı arayan Fırıncı heykeli bulunmaktadır. Heykel daha önce de sanatçının moda sokaklarına hediye ettiği “Ağaca Ağıt”, “Ağaca Sevinç” gibi yapıtların çizgisinden gitmekte, borulardan oluşmuş bir heykeldir. Aynı çizgiyi Moda Beppe Pizzeria’da da görebilirsiniz, orası için özel olarak imal ettirilen heykel ise kromaj kaplı olmasıyla bu heykellerden sıyrılmaktadır.

About Author /

Start typing and press Enter to search