Moda Denilince Akla Gelen 3 Nostaljik Yer

Moda her kuşakta kabuk değiştirip yenileniyor, kimi şeyler eskisi gibi kalırken, kimileri yeniliğe ayak uydurup değişerek var oluyor, kimileri de yok oluyor ve hatıralarda kalıyor. İşte sizin için derlediğimiz 3 yer.

Moda deyince Moda’nın istanbula açılan kapılarından biri olan Moda İskelesi’nden başlamak gerekir diye düşünüyoruz, fonksiyon değiştirerek de olsa günümüze kadar yaşayan bir yapı.

İlk yazımızda biraz aramızdan ayrılanlara ağırlık vermiş olacağız ama inanın daha çok konu bu başlığın altında takip eden yazılarda yer alacak. Tabii yeni ama Moda’yı sallayarak gelen yerler de burada yer alabilir.

  • Moda İskelesi
  • Moda Caddesi Marmaris Büfe
  • Milka Şarküteri

1916-1917 yıllarında inşası tamamlanan Moda İskelesi tasarımı Mimar Vedat Bey’e aittir. Moda’yı uzun yıllar Adalar’a ve İstanbul’un diğer iskelelerine bağladı. 1937 senesinde şiddetli bir lodos ile hasar gören yapının üst katı yıkıldı. Uzun süre fonksiyonsuz kaldı. 2000 senesinde Türkiye Denizcilik İşletmeleri ve Türkiye Deniz Ticaret Odası Başkanlığınca ortaklaşa olarak restore edilerek 2001 yılında hizmete açıldı. Sonrasında bir kaç kez işletme değiştirip tadilatlara giren Tarihi İskele şu an kullanılmamaktadır.

Peki Moda İskelesi’nden daha şanssızlar da var mıydı?

Moda Caddesi Marmaris Büfe 2 ya da 3 vardiya çalışıp 24 saat açık olan tek cafe/büfe idi. Eğer Kaşe Marketten sandviç alma planı yapmıyor, bir yerde oturarak birşeyler yemek istiyorsanız o saatlerdeki tek alternatifti. İşin güzel yanı gece geç saatlerde çalışan arkadaşlarınızla plan yapmasanız da bir araya gelmenizi sağlardı. Çok kaliteli ürün ve servis sağlamasa da gidiliyordu. Bu kadar uzun süre açık kalmasına rağmen işleri planladıkları gibi gitmemiş olacak ki önce zincirden çıkıp isim değiştirdi, ardından da kapandılar.

Milka Şarküteri Moda Migros’un karşı sırasında küçük cepheli bir dükkandı. Topikten ezmesine her türlü leziz mezeleri oradan temin edebilirdiniz, tabii bunun yanısıra ithal peynir, şarküteri ve çikolatalar da buradan alınabilirdi. 2013 yılında sahibi Niko Beyin vefat etmesinin ardından mekan kapandı.

Gökhan Önce’nin Moda isimli kitabında mekanın tarihçesi olarak şöyle geçer: ” Makedonyalı müteahhit Aposto, Eyüp’ten Moda’ya gelmiş tarih 1885 ve Milk adıyla (bugünkü Milka şarküterinin yeri) süthanesini açmış. Süthane iken dükkanın arkası da ahırmış. Samandıra’ya gidip o civardaki mandıralardan süt alır ve süt yoğurt olarak civardaki okullara satar. 1950 yılında oğulları Niko ve Koço aynı yerde Milka adıyla şarküteri dükkanını açmışlar. Birkaç yıl evvel dükkanda tadilat yaptılar ve bu arada biraz lahmacun damak tadına da hitap etmeye başladılar. Şimdilerde hem çiğköfte hem de istediğiniz marka viski satmaktalar. Amma Allah var halâ efendilikleri bozulmadı.”

About Author /

Start typing and press Enter to search