Moda Sokakları ve Murallar/Graffitiler

Moda 2010’lu yıllara kadar ağırlıkla yaşlı nüfusun oturduğu, caddeleri genelde sessiz, sakin, temiz, bakımlı sayılabilecek ama mütevazi bir bölgeydi. 2010 yılı ve özellikle 2015 sonrası hızla genç nüfusun akın ettiği, bar cafe gibi işletme sayısının hızla arttığı bir yerleşim olmuştur. Bunda kadıköydeki genel hareketlilik, yeldeğirmeni bölgesindeki kültürel değişim de etkenlerdendir. Kadıköy belediyesi de 2019 yılında bir Mural (Duvar sanatı da diyebiliriz) festivali organize etti ve dünyanın bir çok yerinden konuda ustalaşmış sanatçıları konuk etti. Bu eserlerden biri de Cem Sokak’ta görülebilir. Sanatçı Ukrayna’dan Sasha Korban’dır.

Sasha Korban hakkında daha fazla bilgi için bu linke bakabilirsiniz: Sasha Korban

Tekrar Moda’daki değişime dönelim;

2010 yılı sonrasında duvarlarda ufak tefek duvar yazıları ve graffitiler belirmeye başladıysa da asıl değişim 2016 yılında Moda Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi duvarında Kızlara Ses Ver hareketi ile başlayan görsel uygulamalarının ardından oldu. Highero tarafından yapılan Nobel Barış Ödüllü Malala Yousafzai portresi konulu yukarıda sağda gördüğünüz mural, görsel yanı güçlü olan ilklerdendir. Aynı etkinlikte okul öğrencileri de okul duvarlarına çeşitli görseller uyguladılar.

Yukarıda solda Kadıköy Kız Lisesi ile komşu apartmanının arasında kalan duvara yapılmış graffitiler görüyorsunuz bu duvar da uzun yıllar içeriği değişen graffitilere evsahipliği yaptı ve halen farklı sanatçıların duygularını ifade etmesine, aktarmasına aracılık yapmaktadır.

Yukarıda sağda ise en başta belirttiğimiz Mural’ın olduğu Cem Sokak’taki Eglise de L’assomption (Kadıköy Fransız Kilisesi ya da Notre-Dame de L’Assomption Kilisesi olarak da adlandırılır) duvarlarının üzerindeki graffitiler. Kilise uzun yıllar ilk yapılan graffitilerin üzerini hızla düz renk ile örttü ama graffitiler boyutu büyüyerek tekrarlandı, bunu duvardaki üç farklı kar boyave farklı graffitilerden de görebilmekteyiz. Tabii bir ibadethane duvarına bu şekilde çalışmalar yapılmasının doğruluğu ayrıca değerlendirilebilir, 2009 senesinde çektiğimiz karede duvarın düz renk hali de açıkça görülmekte, ancak bu sosyal bilimlerin alanına girmekte.

İlerleyen günlerde de bölgedeki çeşitli mural ve duvar yazılarını sayfalarımıza konuk edeceğiz, keyifli günler dileriz.

About Author /

Start typing and press Enter to search